Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies.

Gedenktuin geopend

Op zaterdag 18 mei openden we een bijzondere plek in de tuinen van Madam Jeanet: de Gedenktuin.

Het avontuur begon onder de naam Gewoon AnderZ in het najaar van 2017, geïnspireerd door Jeanette's zoektocht naar de relatie tussen voeding en gezondheid, met Jeanette, Pieter en Tineke als initiatiefnemers. In het voorjaar van 2018 gingen Jeanette en Tineke in Noordeloos praktisch aan de slag met dit idee. Naast het werk in de tuin werden er ook veel plannen gemaakt, wat ons heeft geleid naar waar we nu zijn en waar we verder aan werken: de tuinen van Madam Jeanet.

Sinds 3 december 2021 missen we Jeanette in ons midden, haar aanwezigheid voelbaar in afwezigheid. Maar haar inbreng leeft voort, en daarom hebben we ter herinnering aan haar een speciale plek gecreëerd: de Gedenktuin. Het ontwerp ervan is het resultaat van een samenwerking met Ars Virens bureau voor Buitenruimte, en Marco heeft echt iets moois weten te maken van onze wens voor een plek om te gedenken.

Op de plaats waar het allemaal begon, hebben we een eiland gecreëerd. Dit staat voor onbereikbaarheid en is niet toegankelijk voor bezoekers. Een treurwilg is geplant, als symbool voor ons verdriet om het verlies. De groentebedden zijn in terrassen aangelegd, als een herinnering aan het leven dat vroegtijdig werd afgebroken.

Maar ondanks deze symbolen van verlies, is de Gedenktuin ook een plek vol leven. De boom groeit en biedt een thuis aan allerlei beestjes, het eiland is ingezaaid met inheemse kruiden en bloemen die bijdragen aan de biodiversiteit. Ook de bijenkasten hebben hier een plekje gekregen. Er worden groenten verbouwd, als teken dat het leven doorgaat.

De Gedenktuin is een plek van zowel verdriet als hoop: we vieren het leven, voelen het gemis, zijn dankbaar voor wat is geweest, en genieten van wat er nu is.
Hoewel de tuin net is aangelegd en enkele elementen nog toegevoegd moeten worden, is de Gedenktuin, net als alle andere tuinen van Madam Jeanet, vrij te bezoeken. Dus kom gerust langs, neem de rust in je op, en sta even stil om samen met ons te herinneren.

WhatsAppImage2024-05-19at13.06.24
Symbiose_Gewoon_Anderz_196A4055medium
WhatsAppImage2024-05-19at13.06.24
WhatsAppImage2024-05-19at13.06.242

Wil jij werken in onze zorgtuin? Stuur ons een mailtje.

gewand280923-24